Investitii la Bursa de Valori – Ghid Pentru Incepatori

You are currently viewing Investitii la Bursa de Valori – Ghid Pentru Incepatori

Salutare si multumesc ca ti-ai facut timp sa citesti acest ghid. Incat te afli aici banuiesc ca esti interesat de domeniul investitiilor pe bursa si vreau sa iti spun ca acestea iti pot crea niste venituri pasive substantiale atata timp cat investesti in cunostinta de cauza si responsabilitate.

Am observat ca in tarile dezvoltate sa investesti pe bursa este ceva normal, un lucru pe care aproape oricine il face, in timp ce in Romania unii nici nu au auzit de asa ceva, altii au auzit dar nu stiu cum se face, au impresia ca ar fi proceduri si protocoale prea complicate sau ca iti trebuie sume colosale pentru a putea incepe. Nimic mai fals, poti sa incepi sa investesti pe bursa in firme precum Google, Apple, Microsoft, Tesla si multe altele cu doar cateva click-uri si sume incepand de la doar $50. Totusi pentru a fi un investitor de succes ai nevoie niste cunostinte mai ample si experienta, tocmai de aceea va recomand sa incepeti cu un cont demonstrativ la un broker pana acumulati niste experienta. Afla mai multe despre ce este un broker si cum poti incepe sa tranzactionezi la bursa de valori in urmatorii pasi.

1. Ce este bursa de valori ?

Bursa este piata in care investitorii se intalnesc pentru a cumpara si vinde diferite instrumente financiare. Cel mai des la bursa se tranzactioneaza actiuni la companii, dar si valuta, indici, marfuri, etf-uri sau chiar criptomonede. Preturile tuturor acestora cresc si scad iar in acest mod se obtin profituri, desigur pentru asta trebuie sa respecti regula numarul unu in investitii: Cumpara ieftin, vinde scump. Retineti ca la fel cum puteti castiga bani prin aprecierea unei investitii la fel puteti si pierde prin deprecierea ei, investiti responsabil si in cunostinta de cauza.

Ce inseamna sa detii o actiune la o companie?

O actiune este o parte dintr-o companie, prin urmare cand cumperi o actiune la o firma deti o parte din aceasta. Investitorii cumpara actiuni la companii in idea ca acestea vor creste in valoare si le vor aduce profituri, de asemenea acestia pot obtine profituri si din dividente.

Cum sunt determinate preturile actiunilor?

Preturile actiunilor sunt determinate de cerere si oferta. Daca investitorii cumpara actiuni la o companie (e.x. din cauza unui eveniment favorabil), pretul acestora va creste, pe de alta parte, daca sunt mai multi investitori care vand actiunile unei companii decat cei ce cumpara, pretul acestora va scadea. Pe langa cerere si ofera pretul actiunilor este influentat si de cat de bine o duce aceasta, cat este de profitabila si cat de repede se dezvolta.

Scopul bursei de valori

Bursa de valori este benefica si poate chiar necesara pentru o economie sanatoasa si contribuie la dezvoltarea ei, deoarece aceasta da companiilor posibilitatea de a accesa capital de la public.

Bursa de valori are doua scop-uri principale:

  1. Sa ofere companiilor capital pentru a se putea dezvolta. Daca o companie ofera un milion de actiuni la pretul de 10 dolari, aceasta obtine un capital de 10 milioane de dolari pe care il poate folosi pentru dezvoltarea acesteia.
  2. Sa ofere investitorilor posibilitatea sa obtina profituri din companiile la care detin actiuni.

Investitorii pot obtine profituri in doua mod-uri:

– Prin cresterea pretului actiunii pe care o detin, de exemplu cumperi o actiune la pretul de 10$ si aceasta creste la pretul de 15$, in acest exemplu investitorul va obtine un profit de 50%.
– Din dividende (parti din profit)

Care sunt beneficiile investitiilor pe bursa?

✔ Diversificarea surselor de venit.
✔ Aplicarea dobanzii compuse.
✔ Protectie impotriva inflatiei.
✔ Potentialul de a obtine profituri.
✔ Abilitatea de a obtine venit pasiv din dividende.
✔ Usurinta cu care poti sa cumperi si vinzi, doar cu cateva click-uri.
✔ Abilitatea de a diversifica un portofoliu in mai multe industrii diferite.
✔ Abilitatea de a incepe cu sume minime.

2. Cum poti sa incepi sa investesti?

Pentru a investi ai nevoie de un broker, acest broker va face conexiunea dintre investitori si firmele care vand actiuni si va pune la dispozitie dvs. platforma de investit si diverse instrumente de tranzactionare.

Ce este un broker si cum sa alegi unul bun/ Cum sa cumpar actiuni la o firma?
Deoarece nu poti contacta direct companiile ca sa cumperi actiuni, pentru a investi pe bursa veti avea nevoie de un broker, acesta va fi intermediarul dintre investitor si companii si va pune la dispozitia dvs. o platforma de pe care puteti cumpara actiuni dar si folosi diverse instrumente si grafice care va vor ajuta in drumul spre succes.

Brokerul pe care eu il folosesc si recomand este eToro, cel mai probabil ati mai auzit de ei prin promovarea masiva, poate chiar excesiva, pe care acestia si-au facut-o in ultima vreme in Romania. In ciuda reclamelor care uneori pot fi iritante ii recomand si consider ca e cel mai bun broker pentru incepatori disponibil in Romania, oferind o platforma usor de utilizat si comision de 0% la cumpararea de actiuni.

>>> Încearcă contul DEMO gratuit de tranzacționare al eToro <<<
eToro ofera de asemenea posibilitatea unui cont demonstrativ, poti invata sa tranzactionezi complet gratuit folosind cei 100.000 USD oferiti in fonduri virtuale, exact ca si cum ai face-o cu bani reali dar fara nici un risc.


3. Investitii vs Trading, care e diferenta?

Cei ce activeaza pe bursa au multe metode prin care pot obtine profituri iar acestea sunt impartite in doua mari categorii, investitii si trading. Principala diferenta dintre cele doua este ca traderii cumpara si vand pe termen scurt, deschizand si inchizand astfel pozitii mult mai multe si mult mai des, in timp ce investitori cauta profituri pe termen lung care de regula sunt mai putin profitabile, dar si cu riscuri mai mici.

Care abordare ti se potriveste?

Investitul si tradingul sunt doua moduri complet diferite de a aborda bursa. In timp ce traderii spera la castiguri rapide bazate pe fluctuatii pe termen scurt, pe investitori ii intereseaza doar rezultatele pe termen lung. Tu ce fel de persoana esti? Una careia ii place sa cumpere / vanda mereu pentru profituri mici si multe sau una care vrea sa cumpere si sa astepte ca pretul bunului sa se aprecieze in timp? Una care vrea sa activeze zilnic sau una care vrea sa investeasca ocazional?

Investitii

Investitul implica cumpararea unui bun in idea ca acestuia ii va creste valoarea intr-o perioada mai lunga de timp, de regula luni, ani sau chiar decenii. Investitorii isi impart bugetul intr-un portofoliu diversificat, acest lucru ajutandu-i sa isi minimizeze riscurile. Ca rezultat, investitorii isi inchid pozitiile doar in situatii extreme sau cand investitia si-a atins target-ul pe termen lung. Pentru a putea investi e nevoie sa te lipsesti de acei bani o perioada mai indelungata, daca te gandesti ca vei dori sa iti retragi banii curand din diferite motive neprevazute sa sti ca nu e o idee prea buna, deoarece sunt sanse mari sa iti inchizi pozitia pe minus.

Trading

Traderii sunt asociati cu samsarii, deoarece cumpara/vand in mod repetat pe perioade scurte de timp. Scop-ul acestora este de a face profit-uri repetate, bazate pe miscari pe termen scurt ale pretului. Traderii incearca sa profite de momentele de volatilitate ale pietelor si adesea se bazeaza tehnici de analiza a graficelor pentru a obtine indicatii despre miscari ale pretului pe termen scurt. De regula traderii petrec mult mai mult timp decat investitorii, acestia find implicati mult mai activ.

In concluzie

Tradingul poate fi tentant pentru a face bani rapizi, dar nu uita ca asa cum poti face bani la fel de repede poti sa si pierzi. Investitiile inseamna castiguri mai putin rapide, dar de asemenea mai putine pierderi grave.

Care varianta ti se potriveste depinde doar de tine, de felul tau de a fi. Daca esti o persoana caruia ii plac riscurile, tradingul s-ar putea sa ti se potriveasca. Daca preferi castigurile mai mici dar cu riscuri mai putine, investitiile pe termen lung ar putea fi pentru tine.

Nu recomand trading-ul pentru incepatori! Inainte de a investi sub orice forma faceti-va o strategie si testati-o pe un cont demo/virtual pe o perioada mai lunga de timp.

4. Ce sunt dividentele si cum iti pot aduce bani

Dividendele sunt o parte din profiturile unei companii oferita celor detin parti din aceasta (actiuni). Acestea sunt de cele mai multe ori platite trimestrial, dar nu este o regula fixa, unele companii ofera dividende de doua ori pe an sau anual. Nu toate companiile ofera dividende, iar cele care ofera o fac in procentaje si la date diferite. Dividendele pot fi oferite in diverse forme, dar cel mai des acestea sunt oferite in bani, de exemplu daca o companie declara dividende de $0.30 si tu detii 100 share-uri, vei primi $30 dividende.

Companiile nu sunt obligate sa plateasca dividende, si pot reduce sau sa inceteze oferirea acestora. Ca sa beneficiezi de dividendele oferite de o companie trebuie sa deti actiunea inainte de asa numitul “ex-Dividend Date”, care este ultima data la care poti cumpara actiuni pentru a beneficia de dividendele oferite in acel interval de timp, dupa care trebuie sa asteptati “Payment Date”-ul pentru a primi incasarea. Cei care cumpara actiuni in sau dupa “ex-Dividend Date” nu sunt eligibili pentru a primi urmatoarea serie de dividende.

In loc sa obti dividende sub forma de bani, poti de asemenea sa optezi pentru un plan automat de reinvestire, in acest fel dividendele vor fi folosite automat pentru a cumpara mai multe actiuni. Aceasta optiune iti ofera posibilitatea de a acumula in timp mai multe parti dintr-o companie si de a beneficia de dobanda compusa. Unii investitori cauta si investesc specific in companii care ofera dividende deoarece acestea ofera un venit in plus si o crestere a reintoarcerii totale a investitiilor.

Puteti masura procentajul profitului pe care il veti obtine folosind “Dividend Yield”, acesta este procentajul anual pe care il veti obtine din suma pe care ai investit-o intr-o companie. De exemplu daca detii actiuni la o companie de 1000$, iar aceasta are un “Dividend Yield” de 10%, asta inseamna ca intr-un an aceasta iti va aduce dividende de 100$.

Societatile care ofera dividende pot fi riscante, deoarece investitorii isi pot schimba interesul simultan in functie de modificarile planului de dividende, cea ce poate duce la schimbari bruste ale pretului.

Cum functioneaza dividendele pas cu pas

  1. Compania genereaza profit
  2. Echipa de management decide ca o parte din profit ar trebui sa mearga catre actionari
  3. Consiliul de conducere aproba planul dividendelor
  4. Compania anunta ca ofera dividende si detaliile platilor
  5. Dividendele sunt platite catre actionari la data stabilita

Cum aflu ce dividende ofera o companie?

De regula brokerul cu care lucrati ar trebui sa ofere informatii despre dividendele oferite de companii in platforma pe care v-o ofera.

Investitorii pot de asemenea afla ce companii ofera dividende urmarind site-uri financiare cum ar fi Yahoo Finance.

5. Fondurile de investitii

Un fond de investitii este un capital detinut de mai multi investitori folosit pentru a cumpara active intr-un mod colectiv beneficiind de mai multe avantaje cum ar fi: reducerea riscului, management profesionist sau reinvestirea dividentelor.

Fiecare fond de investitii are un obiectiv pentru a ajuta investitorul sa decida daca acesta este potrivit pentru el. In timp ce unele fonduri cum ar fi S&P 500 investesc in companii din mai multe industrii, altele se focuseaza doar pe una singura (e.g. auto).

Practic investind intr-un fond de investitii banii tai se impart la toate activele pe care fond-ul le detine, in acest fel iti minimizezi riscurile printr-un portofoliu diversificat fara a fi necesar sa cumperi toate activele individual.

Final

Acestea fiind spuse, pentru a avea tranzactii cat mai profitabile ai nevoie de multe cunostinte si experienta. Marea majoritate a oamenilor care incep sa investeasca pe bursa pierd bani si renunta tocmai pentru ca se arunca in cap fara sa aiba nici macar cunostinte de baza, nu fi unul dintre ei, acumuleaza niste experienta pe un cont virtual ca si cel oferit de eToro si documenteaza-te bine din surse multiple inainte sa iei o decizie.

In acest an nou mi-am propus sa scriu cate un articol pe acest blog atat pentru a ii ajuta pe altii care sunt la inceput de drum cat si pentru dezvoltarea mea personala.

Daca esti nou in domeniul investitiilor la bursa si te pot ajuta cu putinele cunostinte pe care le-am acumulat in ultimii ani trimite-mi un e-mail pe denis@profitpedia.ro si hai sa discutam!

Spor la investit!

Lasă un răspuns