8 Sfaturi De Investitii La Bursa Pentru Incepatori

You are currently viewing 8 Sfaturi De Investitii La Bursa Pentru Incepatori

 Toata lumea stie ca pe bursa de valori se pot face bani frumosi, dar incepatorii de cele mai multe ori nu inteleg prea bine cum functioneaza aceasta si ca la fel de usor poti si sa pierzi bani daca nu sti ceea ce faci, tocmai din acest motiv cei mai multi se demotiveaza si renunta dupa primele tranzactii.

Sfaturi De Investitii La Bursa

 De cele mai multe ori incepatorii care vor sa faca investitii la bursa o vad ca pe un joc la pacanele sau o schema de a te imbogati rapid, acest mod de gandire este unul total gresit care pe termen lung nu te poate duce decat catre esec. Desi sunt anumite moduri prin care se pot face profituri mari, acestea sunt de asemenea extrem de riscante si total nerecomandate pentru incepatori.

 Daca esti la inceput in domeniul investitiilor la bursa, aceste sfaturi te vor ajuta sa incepi cu dreptul si sa eviti greselile pe care majoritatea incepatorilor le fac.

1) Invata inainte sa investesti

 Daca nu ai cunostinte riscul sa pierzi bani este mare, incepe cu un cont demonstrativ cum e cel de la eToro, unde poti sa exersezi inainte de a incepe sa iti folosesti propriile fonduri. Ca si in aproape orice, cunostintele sunt cheia succesului pe bursa, documenteaza-te cat poti de mult din mai multe surse si exerseaza cat de mult cu bani virtuali pana acumulezi niste cunostinte mai ample si intelegi cum functioneaza bursa pentru a fi sigur de ceea ce faci.

2) Fa investitia corecta

 Toata lumea poate sa vada un activ care a performat bine in trecut, nu te baza prea mult pe acest aspect deoarece nu iti ofera o garantie, sa anticipezi viitorul e mult mai greu. Daca vrei sa fi un investitor de succes va trebui sa faci multa munca de analiza si cercetare, sa studiezi compania in cel mai mic detaliu si sa anticipezi ce soarta va avea aceasta.

3) Creeaza un portofoliu diversificat

 Exista un proverb celebru care spune „nu-ti pune toate ouale in acelasi cos”, acelasi lucru se aplica si pe bursa, pentru a iti minimiza riscurile este cel mai bine sa iti imparti bugetul intr-un portofoliu diversificat. Un mod foarte bun pentru a avea un portofoliu diversificat este sa investesti intr-un fond de investitii, in acest mod investesti in toate companiile pe care fondul le detine, fara a fi nevoie sa cumperi si sa ti evidenta fiecarei actiuni in parte.

4) Pregateste-te emotional

 Una din cele mai mari probleme ale noilor investitori este ca nu sunt pregatiti sa vada cum pretul activului cumparat scade, lucru care este perfect normal din cauza fluctuatiei preturilor. Nu exista investitie care sa fie doar in crestere, trebuie sa fi puternic emotional sau vei ajunge sa cumperi scump si sa vinzi ieftin din cauza panicii. De asemenea nu poti avea dreptate cu fiecare investitie pe care o faci, orice investitor mai si pierde, ideea e sa inveti sa iti maximizezi profiturile si minimizezi pierderile.

5) Gandeste ca un patron

 Daca cumperi parti dintr-o afacere atunci ar fi normal sa gandesti ca un detinator al acesteia. Citeste si analizeaza situatiile financiare in mod regulat, afla noutatile si planurile de viitor, verifica echipa de management si competitorii. Cumpara pe baza de incredere si nu actiona impulsiv.

6) Cumpara ieftin, vinde scump

 Este incredibil cate persoane care incep sa faca investitii la bursa cumpara actiuni doar pentru ca pretul lor a crescut recent, aceleasi persoane vor vinde cand pretul scade, total opusul normalitatii, acest lucru de cele mai multe ori are ca rezultat pierderi.

7) Evita efectul de levier

 Daca esti incepator poate fi foarte tentant sa folosesti efectul de levier (bani imprumutati) in special daca nu ai multi bani de investit, iar in ultimul timp multi brokeri au facut in asa fel incat sa fie extrem de usor sa ai acces la aceasta functie.

 Investitorii experimentati folosesc uneori efectul de levier cand executa anumite strategii, dar pentru cele mai multi, in special pentru incepatori, este cel mai indicat sa evite sa il foloseasca, aceasta practica fiind extrem de riscanta.

8) Trebuie sa ai asteptari realiste

 Daca ai asteptari sa te imbogatesti rapid din bursa imi pare rau sa te dezamagesc dar nu iti vei dubla suma investita in decurs de un an decat daca esti extrem de norocos. Daca incepi cu asteptari nerealiste iti vei asuma riscuri irationale care te vor duce spre pierderi mari.

In concluzie

Investitiile la bursa pot fi profitabile in special daca eviti greselile pe care majoritatea incepatorilor le fac, este recomandat sa gasesti o strategie care functioneaza pentru tine si sa nu te abati de la ea.

This Post Has One Comment

 1. Karlfinanze

  Foarte, foarte bun articolul.
  Eu aș mai adăuga câteva puncte:
  1. Înțelege în ce investești
  2. Preia responsabilitatea pentru deciziile tale
  3. Nu paria totul pe un singur cal
  4. Investește pe termen lung
  5. Stabilește-ți un țel sau un obiectiv de îndeplinit
  6. Atenție la costuri
  7. Păstrati-vă calmul și mintea limpede
  8. Calculează și cu pierderi
  9. Fi sceptic în legătura cu specialiștii
  10. Câștiguri înseamnă riscuri
  11. Reinvestește câștigurile
  12. Investește pur și simplu

Lasă un răspuns